Konkurs zakończony: Restaurant Week: 3 kody do dwuosobowej rezerwacji

Laureaci konkursu

  • Ania O.
  • Marzena U.
  • Grzegorz B.

Pytanie

Nadchodząca edycja Restaurant Week odbędzie się pod hasłem "Szanuj Jedzenie". Opisz krótko, w jaki sposób walczysz z marnowaniem żywości na co dzień.

Nagrodzone wypowiedzi

  • MARNOWANIE JEDZENIA: M - małe zakupy :) A - aktywnie szukam atrakcyjnych ofert w sklepach :) R - robię wyśmienite dania z resztek :) N - nie marnuję jedzenia :) O - oddaję biedniejszym :) W - warsztaty kulinarne :) A - angażuję rodzinę żeby walczyć z marnowaniem żywności :) N - nie kupuję niepotrzebnych produktów :) I - idę często na zakupy :) E - efektywnie działam :)

    Marzena U. 2019-04-03 00:58:14

  • Wychowałem się w domu, w którym zawsze szanowało się jedzenie, więc naturalne było wykorzystywanie każdego jego kawałka. Z ususzonych kromek chleba Mama przygotowywała posypkę do kopytek, prażąc go na maśle. Dla mnie i mojego brata był to przysmak, a dla mojej Mamy sposób na tani obiad. Biały ser za długo leżący w lodówce trafiał na okno w kuchni i czekał aż sfermentuje, by zostać usmażony z kminkiem i jajkami. Obierki ziemniaczane czasami oznaczały "domowe chipsy", a wiejskie mleko kwaśniało, by stać się dodatkiem do smażonych kartofli. Dzisiaj, ja wykorzystuje wiedzę przekazana mi przez Mamę, uzupełniając ją o kilka nowych pomysłów, jak pesto z liści marchewki lub ze zwiędłych ziół.

    Grzegorz B. 2019-04-02 21:39:08

  • Po pierwsze: planowanie! W każdy piątek robię plan jadłospisów na cały najbliższy tydzień. W sobotę weryfikuję stany zapasów i wybieram się na zakupy po potrzebne rzeczy. Po drugie: segregacja! Łatwo jest przegapić termin ważności produktu, który wrzuca się na koniec półki, stąd też ustawiam je chronologiczni względem dat. Po trzecie: weryfikacja! Raz w miesiącu przegląd dat starszych produktów. Po czwarte: dzielenie się! Jak coś ma krótki termin a wiem, ze nie dam rady tego zjeść to gotuję coś większego i zanoszę do pracy. Po piąte: świadomość! Jak wiem, ze dzisiaj będę gotować pomidorową to kupuję przecenione pomidory z koszyka z żywnością nadającą się tylko do przetworzenia w sklepie.

    Ania O. 2019-04-03 11:32:26

Zobacz wszystkie przesłane odpowiedzi Wszystkie wypowiedzi (308)

Powrót

W przypadku wygranej prosimy o kontakt z redakcją.

pytanie otwarte

zakończony 03.04 15:00

Restaurant Week: 3 kody do dwuosobowej rezerwacji

Rozdaliśmy

3 podwójne nagrody
Zobacz wszystkie konkursy